KOLUMNA ‘Ljudi mole od bogova zdravlje…’

0
223
”Ljudi mole od bogova zdravlje, a ne znaju da na njega mogu sami utjecati”
Heraklit – oko 550.- 480. God. prije Krista.

Moj cilj je prenijeti ljudima saznanja kako se mogu izliječiti, postići duševnu snagu i energiju, oduprijeti se stresu, postići veći uspjeh u životu, ako se hrane prijesnom hranom osobito voćem i povrćem.

Čovjek je jedino biće na zemlji koji prvo uništava svoju hranu kuhanjem.

Kuhana hrana izaziva ovisnost baš kao i alkohol, kava, cigareta, droga. Najveći štetnici u ”građanskoj” kuhanoj hrani su bijelo brašno i njegovi proizvodi, mlijeko fermentirano i mliječni proizvodi, svježi kravlji sir, tvrdi sirevi, jogurt i ostale mliječne prerađevine, zatim sol koja je siromašna mineralima i ima samo NaCl i Jod koji je otrov, rafinirani bijeli šećer, med (pčelinji otpad-otrov), jaja ( čisti kolesterol), sva mrtva životinjska tjelesa, riba, suncokretovo ulje i sva ulja koja nisu hladno prešana.

Sve ove namirnice koje su navedene kao štetne za ljudski organizam imaju svoju pravu zdravu prirodnu zamjenu u prirodi boljega okusa i mirisa, koje naše tijelo treba i koje ga čine zdravim, vitalnim i bezvremenskim.

1. Bolje zamjena za kravlje mlijeko je bademovo, lješnjakovo, konopljino, suncokretovo, koje je izuzetno bogato vitaminima i mineralima.
2. Zamjena za anorganske masti ( rafinirana ulja, maslac i masti) su avokado, kokosov maslac, indijski oraščići ( prirodno vrhnje), kakao sirovi maslac. Prženi kakao koji kupujemo u trgovinama ne spada u ljudsku prehranu jer se sjemenke prvo fermentiraju i prže, što ne spada u dobru i zdravu hranu. Idealna i bolja zamjena je rogač ili sirovi kakao. Isto se događa i s kavom, naše tijelo nema enzim za njegovu preradu te ga u sebi zadržava kao otrov ili smeće, podloga za bolesti
3. Umjesto šećera možete koristiti prirodne zaslađivače, datulje, grožđice, smokve.
4. Umjesto NaCl soli, baš ako morate uzmite rozu ili himalajsku sol, koja ima 84 minerala, smatra se najzdravijom soli, potječe iz pramora.

I doda Bog: ”Evo dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji i sva stabla plodonosna, što u sebi nose svoje sjeme, neka vam budu za hranu!”(post. 1, 29).

Drugim riječima Bog nije rekao ubijajte se međusobno i mučite živa bića, prema tome temelji kršćanske vjere su ipak upitni! Bog je ljubav, razumijevanje, priroda, dobročinastava, a ne agresija i mučenje. U svijetu je sve naopako, kao da se teži globalnom uništenju, što se i događa. Samo oni koji će slijediti gore navedenu božju filozofiju, ili kako god, će spasiti svijet. Dobro mora nadvladati zlo!

Preferiram samo pravu živu prirodnu hranu koja nema deklaracije niti etikete, kao što su zeleni kašasti sokovi, voće i orašaste plodove, te sušeno voće i povrće iz domaćeg vrta, ekološki uzgojeno bez pesticida i umjetnih gnojiva. Takva prehrana dala mi je krasne istinske benefite koje sam osjetila na svom tijelu: čvrsti nokti, bijeli i čvrsti zubi, zubno meso mi se počelo nadograđivati, stomatolozi su rekli da nema pomoći. Ima. Nikada nisam umorna, kapilare ispod kože su mi se povukle, koža mi je postala glatka i čista, mogu pretrčati puno kilometara. Nema bolova. Ne trebam doktora.

Svu spoznaju prijesne hrane postigla sam edukacijama kroz znanstvenu literaturu relevantnih stručnjaka, istraživača i praktičara: dr.Walter Veitha, Victorie Boutenko, Helmuta Wandmakera, njegova knjiga ” Želiš li biti zdrav, zaboravi kuhanje” posebno mi je nadahnuće u mojoj prijesnoj prehrani te je nazivam i Biblijom prijesne hrane, koja ima terapijski aspekt. Vicotorii Boutenko zahvalna sam za čarobne zelene kašaste sokove koji su ujedno najbolja snaga za čišćenje i terapiju kod svih bolesti.

Donosim Vam jedan izvrstan sirovi recept koji će vas oduševiti. Na vama je da ga samo isprobate.

Namaz od avokada i špinata

Sastojci :DSC09951psmal

– Pola avokada
– Nekoliko listova špinata
– 1 zreli avokado
– ¼ limuna
– Mala žličica himalajske soli
– 1 manji mladi luk
– 1 češanj
– ½ zelene svježe paprike
– po potrebi dodati malo vode
– 1 čajna žličica domaćeg jabučnog octa

Postupak: sve navedene sastojke stavite u Vitamix blender i izmiksajte u kremastu masu. Namaz možete poslužiti uz krekere i povrće, te kao preljev na salate i sirove špagete (spiralizirane tikvice i mrkvu). Pustite mašti na volju.

Nada Zlatar Lukavski
Kolumnistica, istraživačica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane.
http://sirovirecepti.blogspot.com
https://www.facebook.com/sirovireceptiblogspotcom
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije

ŠALJI DALJE