KOLUMNA Blagdanski sirovi kolačići

0
309
Bliži nam se vrijeme blagdana. Sa svih strana bombardirani smo raznim reklamama koje iskaču iz medija prigodnim receptima za kolače: sirovim, Paleo, bezglutenskim, klasičnim glutenskim itd. U dane blagdana sebi i svojima najdražima želimo između ostaloga, pokloniti i najbolje zalogaje kako bi njihovi receptori bili sretni i prepušteni hedonizmu. Hrana stvara ovisnost i ljudi je se teško odriču kada su bolesni, što bi trebao biti prvi korak k ozdravljenju.

Želim napomenuti kako tim istim kolačima ako ih konzumiramo u većim količinama, možemo vrlo naštetiti svojem zdravlju i ugroziti zdravlje onih kojima ih želimo pokloniti.

Najštetniji kolači su oni koji u svom sastavu imaju glutensko brašno, rafinirani bijeli šećer, margarin, maslac, prženi kakao ili čokoladu, zatim uz njih idu i bezglutenski i Paleo kolači koji se sastoje uglavnom od prženih sjemenki ili orašastih plodova, čija ulja i Omege kada se peku oslobađaju kancerogene supstance koje nikako ne bi smjele doći u naše tijelo. Najmanje štetni su sirovi veganski kolačići, koji nisu termički obrađeni, u sastavnici imaju samo sirove komponente (datulje, kakao, rogač, kokos, kokosovo hladno prešano ulje, suho ili svježe voće, prirodne nerafinirane zaslađivače).

Želim napomenuti da su sirovi kolači najbolji za konzumiranje od svojih prethodnika, ali preporučujem ne pretjerivati u konzumaciji jer sve navedene supstance zahtijevaju veći angažman probavnog sustava te ga mogu opteretiti. Iza 18 sati ne bi se trebalo ništa jesti, da bi se organizam mogao očistiti i odmoriti organe, jetru, bubrege, crijeva, koji su najviše izloženi udaru probave i rastavljanja hrane.

Recepte možete pogledati na www.sirovirecepti.com.

Adventski sirovi crno-bijeli kolačići
Foto: Nada Zlatar Lukavski.
Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Sastojci:

  • 1 šalica badema
  • 1 šalica lješnjaka
  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1 šalica kokosovog brašna
  • Sok od jedne naranče
  • Sok od 1 limuna ili prema potrebi
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • Prah vanilije
  • Cimet
  • 1 žličica praha đumbira
  • 6 namočenih datulja
  • Sirup od datulja
  • Mljeveni smeđi šećer od trske nerafinirani ili neki drugi zaslađivač, med, agavin sirup i sl.
  • 2 dcl kokosovog ulja otopljenog na pari
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice rogača
  • 1,5 dcl sirovog orašastog mlijeka (od suncoktretovih sjemenki)
  • 1,5 dcl kokosovog ulja

Postupak:

Foto: Nada Zlatar Lukavski.
Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Tamna kora: u blenderu Vitamix smiksati namočene datulje, dodati cimet, žličicu praha đumbira, 0,5 dcl orašastog mlijeka, 1 žlicu ribane korice od limuna, dodati sok od pola limuna, dobivenu smjesu ulijati u mljevene bademe i lješnjake, dodati 2 žlice rogača i 2 žlice kakaa, 2 žlice kokosovog ulje neotopljenog, dodati sirup od datulja, zamijesiti smjesu i staviti na podlogu, gore dodamo bijeli dio.

Bijeli dio: pomiješati 1 šalicu kokosovog brašna, 1 šalicu indijskih oraščića, dodati ribanu netretiranu pesticidima koricu od naranče, dodati sok od 1 naranče i sok od pola limuna, prema potrebi dodati sirovo orašasto mlijeko, prah vanilije, 3 žlice kokosovog neotopljenog ulja, dodati 2 žlice mljevenog smeđeg od trske nerafiniranog šećera, smjesu zamijesiti u kompaktnu strukturu i posložiti na tamnu donju podlogu. Odložiti kolač u frižider, ili na kratko u ledište da se stisne. Rezati na kockice i poslužiti uz sirovi hladno prešani sok od ananasa i đumbira.

Sve orašaste plodove orahe, lješnjake, bademe, suncokretove sjemenke, prethodno je potrebno namočiti pa ponovo osušiti u dehidratoru. Namakanje je važno da bi se otpustili enzimi, tj. da bi orašasti plodovi bili pogodniji i lakši za probavu, kako bi otpustili svoje minerale i hranjive tvari koje su potrebne da bi nahranile naše tijelo.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Količina za 6 osoba.

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, prezenterica sirovih voćnih sokova i smutija
i voditeljica radionica sirove hrane.
www.sirovirecepti.com
https://www.facebook.com/sirovireceptiblogspotcom
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije

ŠALJI DALJE