Neobičnom izložbom u sinagogi AK galerija zaključuje godinu

0
138
Kao završni izložbeni projekt u 2016. godini, AK galerija u suradnji s platformom Vox Feminae predstavlja samostalnu izložbu ‘Parcela’ umjetnice Lane Stojićević i to ne u samoj galeriji u Kampusu već u prostoru koprivničke sinagoge u Svilarskoj ulici.

Tema izložbe je fenomen stihijske izgradnje hiperkičastih kuća – vila koje preplavljuju jadransku obalu. Kroz makete kuća-vila, umjetnica ukazuje na različite posljedice konzumerističkog društva, neplanskog urbanizma, problematizira odnos arhitekture i krajolika kao i elemente arhitekture u kojima prepoznaje sraz stereotipno shvaćenog muškog i ženskog principa. Makete su na neki način odraz današnjeg društva i stvarnosti.

„Stvarnost koja s jedne strane zapostavlja povijesne i kulturne vrednote vidljive i u prostornom ambijentu izložbe koja se održava u sinagogi – nekadašnjem prestižnom zdanju sakralnog karaktera koje danas stoji devastirano i neodržavano, prepušteno neumoljivom tijeku vremena. S druge strane, ta ista stvarnost pod geslom demokracije dopušta vandalizacije u obliku „divlje“ gradnje i neplanskog urbanizma.” (iz teksta Helene Kušenić)

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 22. prosinca u 18:30 u sinagogi, a moći će se razgledati i 23., 27., 28., 29. i 30. prosinca od 17 do 19 sati.

Lana Stojićević rođena je 1989. godine u Šibeniku. Diplomirala je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu na kojoj od 2015. radi kao stručna suradnica. Dobitnica je nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za mladog umjetnika 2015. godine, druge nagrade izložbe Young Contemporary Photography: Different Worlds (Galerija Photon, Ljubljana) i Grad Prix nagrade Erste fragmenti 2015. godine, Rektorove i Dekanove nagrade 2012. te prve otkupne nagrade Zavičajnog muzeja grada Rovinja 2011. godine. Finalistica je ovogodišnjeizložbe New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, London) u sklopu koje je osvojila Metro Imaging Mentorship Award. Godine 2015. bila je finalistica Nagrade Radoslav Putar (Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb) za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika. Realizirala je nekoliko samostalnih (Galerija SC, Galerija Kranjčar, Galerija Contra, Galerija umjetnina Split) i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama (New East Photo Prize, Slavonski biennale, Fast Forward, Tvoja zemlja ne postoji, Almissa Open Art festival, Erste fragmenti, THTnagrada@MSU.hr, Young Contemporary Photography: Different Worlds, Drava Art Biennale, Splitski salon, Salon mladih itd.). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU i Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika Split – HULU.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.