Usvojen je novi Plan gospodarenja otpadom, provjerili smo kako će utjecati na Piškornicu

0
503
Snimio Marko Posavec.
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novi petogodišnji Plan gospodarenja otpadom.

Što njegovo usvajanje znači za daljnju realizaciju Projekta Piškornica pitali smo koprivničko-križevačkog župana, koji obnaša i funkciju predsjednika Skupštine trgovačkog društva Piškornica, Darka Korena.

— Postoji nekoliko verzija tumačenja. U jednoj stoji da će se u novi plan integrirati i jedan veći dio dosadašnjeg koncepta iz starog plana u što bi se uključivali i pojedini centri za gospodarenje otpadom. Prije svega oni koji su već izgrađeni, pa i oni koji su u visokoj fazi pripreme za apliciranje u Bruxelles, a iz razloga da se naravno iskoriste ta sredstva koja tamo stoje na raspolaganju.

Sve će mu biti jasnije, poručuje župan Koren, 17. siječnja za kad ima zakazan sastanak s ministrom Slavenom Dobrovićem. Isto nam je najavio i direktor Piškornice Mladen Jozinović.

U priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike pak stoji da su okosnica novog Plana reciklažna dvorišta, reciklažni centri sa sortirnicama i kompostištima u kojima će se za recikliranje pripremati odvojeno prikupljeni otpad te da je za neizgrađene Centre za gospodarenje otpadom potrebno prilagoditi kapacitet i sadržaje ciljevima Plana zbog čega je za svaki od njih potrebno izraditi studiju izvedivosti.

Na konkretan upit kako će se novousvojeni plan odraziti na realizaciju projekta Piškornica kojeg smo poslali u resorno ministarstvo ubrzo nam je stigao odgovor da će se za svaki centar raditi studija izvedivosti kojom će se utvrditi potrebni kapaciteti koji moraju odgovarati zahtjevima kružnog gospodarstva i obavezama recikliranja.

— Moramo dimenzionirati sustav na način da se cjelovito utvrde svi tokovi otpada u Republici Hrvatskoj. Do 2020. godine moramo odvojeno prikupljati 50% papira, plastike, stakla i metala, što znači da se i kapaciteti centara moraju prilagoditi tomu. Piškornica se može transformirati i u smislu stvaranja sadržaja i kapaciteta koji se odnosi i na odvojeno prikupljanje otpada, na primjer putem sortirnice, kompostišta i slično — stoji u odgovoru Ministarstva.