Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Stranice Koprivničke bajke ispisivat će mališani iz dječjih vrtića, učenici osnovnih škola i mladi iz koprivničkih župa.

Svatko će od njih pripremiti svoj program za jedan dan bajke, rekao nam je pročelnik za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski: — Na sastanku s ravnateljicama dječjih vrtića dogovorili smo da će u vremenu od 15. prosinca do kraja godine, koliko će trajati, svaki vrtić ispisati jednu stranicu Koprivničke bajke. Jedan dan će domaćin biti Sveti Josip, jedan dan Smiješak pa Igra, Tratinčica i tako dalje. Oni će dati program, osmisliti dan i to će biti njihova stranica Koprivničke bajke. Isto je dogovoreno i s pet koprivničkih osnovnih škola. Tko može ljepšu bajku ispričati od djece našeg grada?

Kako su u Gradskoj upravi dvojili hoće li paviljon u vrijeme Koprivničke bajke pretvoriti u kuću Djeda Mraza ili dvorac kraljevića i princeze, taj su izbor odlučili prepustiti najmlađim Koprivničancima.

— O tome neće odlučivati ni gradonačelnik ni pročelnik ni odrasli već djeca ovoga grada. Poslije Dana grada u koprivničkim vrtićima će se provesti izbori. Doći će im Djed Mraz i kraljević s princezom koji će im se predstaviti kao kandidati za glavnog lika Koprivničke bajke. O tome tko će to na kraju biti odlučit će mališani sa svojim odgajateljicama.

Osim koprivničkih vrtićaraca i osnovnoškolaca u Koprivničkoj bajci sudjelovat će i koprivnički gimnazijalci, a pročelnik Ledinski nada se da će im se pridružiti i Srednja i Obrtnička škola, ali i svi ostali koji bi željeli sudjelovati. Prostora, kaže, ima. — Pozivam sve one koji će organizirati dočeke Djeda Mraza ili bilo kakva druženja i aktivnosti da nam se jave jer će u uvjetima koje ćemo stvoriti u parku to biti moguće.

Koprivnička bajka počet će puštanjem lampiona s lijepim željama s glavnog gradskog trga, nakon čega će okupljeni zajedno ući u gradski park i Koprivničku bajku. Prigodnim koncertom otvorit će ju Barbara Othman i Marko Škugor.

U Koprivničkoj bajci, kao što smo već najavili, smjestit će se oslikane kućice u kojima će lokalni obrtnici i proizvođači predstaviti i nuditi svoje domaće proizvode. Točnije, bit će tamo 16 kućica za koje se neće plaćati najam i kojima će Grad plaćati troškove režija. Jedini uvjet bit će, prema pročelnikovim riječima, da cijene proizvoda i usluga budu pristupačne kako bi si građani to mogli priuštiti.

Ono o čemu smo već pisali i što možemo još jednom ponoviti, jest da će se klizalište ove zime preseliti u gradski park i biti dio Koprivničke bajke. Za sada će biti istih dimenzija i oblika, a o njegovim preinakama razmišljat će se narednih godina, kad će to dozvoljavati financije, kaže pročelnik Ledinski: — Ove ćemo godine ulagati u sve ovo što je potrebno osigurati jer krećemo od nule i nemamo ništa gotovo. Sljedeće godine će biti lakše pa ćemo, nadam se, više novaca uložiti u klizalište da ga učinimo još atraktivnijim i zanimljivijim.

Na Koprivničku bajku Gradska uprava ove godine ne namjerava potrošiti više od stotinu tisuća kuna.